Rada Nadzorcza Orange Polska poparła kandydaturę Juliena Ducarroz na stanowisko Prezesa Zarządu Spółki

7 lipca 2020

Julien Ducarroz został pozytywnie zaopiniowany przez Komitet ds. Wynagrodzeń i uzyskał podczas specjalnie zwołanego spotkania poparcie Rady Nadzorczej jako kandydat na stanowisko Prezesa Zarządu Orange Polska.

Spotkanie Rady Nadzorczej Orange Polska zakończone wydaniem pozytywnej rekomendacji odbyło się 6 lipca. Przed specjalnym spotkaniem Rady, Julien Ducarroz otrzymał również pozytywną opinię Komitetu Rady Nadzorczej ds. Wynagrodzeń, który udziela rekomendacji Radzie m.in. w sprawie wyboru i wynagrodzenia członków zarządu. Powołanie Juliena Ducarroz ma nastąpić podczas posiedzenia Rady Nadzorczej zaplanowanego na 21 lipca 2020 r.

Julien Ducarroz został zgłoszony jako kandydat na stanowisko Prezesa Zarządu Orange Polska przez Orange S.A., większościowego udziałowca spółki. Po formalnym powołaniu przez Radę Nadzorczą, zastąpi on Jean-François Fallachera, który przyjął propozycję Grupy Orange objęcia funkcji Prezesa Zarządu Orange Hiszpania od 1 września 2020 r., o czym spółka poinformowała w raporcie bieżącym 9/2020 z dnia 12 czerwca 2020 r.

Maria Pasło-Wiśniewska, przewodnicząca Komitetu ds. Wynagrodzeń i niezależny członek Rady Nadzorczej Orange Polska, stwierdziła: Julien Ducarroz otrzymał jednogłośnie pozytywną opinię Komitetu ds. Wynagrodzeń. Jestem przekonana, że jego szerokie doświadczenie w sektorze telekomunikacji, z ponad 10-letnim stażem na stanowiskach wykonawczych, zdobyte w różnych krajach i w różnych obszarach takich jak strategia i  rynek komercyjny, będzie dużym atutem przy przeprowadzeniu Orange Polska przez nowy plan strategiczny.

Julien Ducarroz (ur. 1975 r., narodowość szwajcarska), pracuje w Grupie Orange od 2002 r. Pracował w różnych spółkach Grupy, w różnych krajach. W ostatnich latach był Prezesem Zarządu Orange Mołdawia (od 2016 r. do chwili obecnej) oraz Dyrektorem Handlowym i Członkiem Wykonawczym Zarządu Orange Rumunia (2008-2016).